Møt Francisca! Hun er Lakrids’ innovative smaksutvikler og -konsulent. Dermed er det hun som finner frem til hvordan de nye lakrisene våre skal smake og føles. Francisca Listov-Saabye eksperimenterer med smakskombinasjoner, råvarer, tekstur og utseende, og det ligger mange tanker – og ikke minst forsøk – bak hvert eneste nye produkt. Vi har tatt en liten prat med Francisca på kjøkkenlaboratoriet vårt om det nyeste skuddet på Lakrids-stammen, den nye E.
Hva er tanken bak den nye E?
Tanken var at vi skulle prøve noe helt nytt. Jeg har hele tiden hatt lyst til å lage noe med saltlakris, som kan noe en søt lakris ikke kan. Smaksmessig er den selvfølgelig veldig intens, men saltlakrisen er også mykere enn den søte lakrisen. Den er litt mer "chewy.
Hvordan spiller de forskjellige lagene i lakriskulen sammen?
Grunnleggende har smaksopplevelsen blitt holdt helt enkel: Du har det veldig søte fra den hvite sjokoladen, som i seg selv kan være nesten kvalmende søt. Og så har vi så den salte lakrisen, som gir et skikkelig motspill. Men for å bruke mer enn bare de to tingene – det ville ha vært for kjedelig – har jeg brukt rålakris i små biter som ligger som små, intense smakseksplosjoner. Du har den helt myke sjokoladen som smelter på tungen, og så har du samtidig noe knasende som gir en intens rålakrissmak som blir hengende lenge. Det er faktisk også litt syrlighet i saltlakrisen og rålakrisen, som spiller godt sammen med den søte, hvite sjokoladen.
"E - En lokkende kombinasjon av hvit sjokolade og en kjerne av salt lakris. Den kremete, hvite sjokoladen smelter på tungen og små smakseksplosjoner av lakrispulver gjør den til en perfekt balansert smak av både søtt og salt."
Hva har vært inspirasjonen din denne gangen?
Jeg liker godt motsetninger. Jeg er utdannet sensoriker, så jeg tenker mye på hva som skjer når vi spiser noe. Derfor liker jeg også ting som overrasker. Jeg synes det er morsomt å sette sammen elementer fra hver sin side av smaksspekteret: den helt vilt intense rålakrisen, hvor det nærmest er litt røyksmak, syrlighet og brente toner, og den hvite sjokoladen, som er litt fet, søt og vaniljeaktig.
Er det forskjell på hvilken rålakris man bruker?
Ja, det er det. Rålakrisen er svært interessant. Det er hele lakrisens DNA. Akkurat som med kakaobønner, kaffebønner eller druer til vin, så er det forskjell på smaken avhengig av hvor de kommer fra. Slik er det også med lakrisen. I E-kulen har vi brukt økologisk rålakris som er siktet slik at de små stykkene blir omkring 1–1 ½ millimeter store. Det gir også en annen effekt enn hvis man hadde brukt fint lakrisstøv.
Vil du prøve vår nye E - SALMIAK og se om du er enig med oss i at det er den perfekte kombinasjonen?