Fri frakt i Norge og EU på bestillinger over 600 kr.
Artikel

5 fakta du sannsynligvis ikke visste om lakris

LAKRIDS BY BÜLOW, 10.04.2024
5 fakta du sannsynligvis ikke visste om lakris
Lakris er en populær godbit som nytes over hele verden. Men visste du at det er mer ved denne velsmakende godbiten enn du tror? Her er noen morsomme fakta om lakris som du kanskje ikke visste!

1. Lakris har en lang historie. Bruken av lakrisrot går helt tilbake til det gamle Egypt, der den ble brukt til medisinske formål. Lakrisrot var også populært i antikkens Hellas og Rom. 


2. Lakris er faktisk en plante. Lakrisens søte smak kommer fra røttene til planten Glycyrrhiza glabra, som betyr "den søte roten". Dette navnet er ingen underdrivelse, for i naturlig tilstand er lakrisroten 30-50 ganger søtere enn vanlig sukker. Vi henter våre fine lakrisrøtter fra Sentral-Asia og Georgia. 3. Lakris kan være både søt og salt. Mens den søte lakrisvarianten er vanligst i USA, er salt lakris populær i Nord- og Øst-Europa. Vår salte lakrits er laget med salmiakk, en unik ingrediens som særlig brukes sammen med lakris i Norden. Den har en syrlig og salt smak sammenlignet med vanlig salt som har en søt og salt smak. 


4. Lakris som konfekt kan lages på tre ulike måter: langsomt kokt lakris, støpt lakris og ekstrudert lakris. Hos LAKRIDS BY BÜLOW koker vi lakritsen vår på to forskjellige måter. Den ene er ekstrudert lakris, der lakritsen kokes under trykk og deretter kuttes i små biter - det er denne typen lakris du finner i de fleste av våre sjokoladeprodukter og i våre rene lakrisvarianter 1-4. Langtidskokt lakrits kokes i en åpen gryte i 4 timer og håndlages deretter av en lakriskokk som tilsetter smaker som granulert salt - en mye mer intens og karamellaktig lakris som du kan prøve i vår økologiske SLOW CRAFTED-kolleksjon. 


5. Lakris kan brukes til mye mer enn bare å spise. I tillegg til å brukes som smakstilsetning i mat og drikke, har lakris også vært brukt i tradisjonell medisin og som naturlig fargestoff. Hvis du ønsker inspirasjon til å bruke lakris i oppskrifter, kan du utforske oppskriftene her på bloggen vår! 

Vi håper du likte disse morsomme faktaene om lakris! Neste gang du nyter vår gourmetlakris, kan du imponere andre lakriselskende venner med dine nye kunnskaper. 

Du kan også lære mer om hvordan lakritsen vår lages ved å bli med på våre fabrikkomvisninger og lære av våre kunnskapsrike guider.